השופטים: י` דנציגר , נ` סולברג , א` שהם, בית המשפט העליון רעא 1531/14 אבראהים רג`א אבו דעוף נ` אחמד סאלח אבו דעוף (פורסם בנבו, 14.07.2014)
דרך ניהול הליך בוררות יכול להקים עילה לביטול פסק הבוררות, במקרה זה פסק הבוררות בוטל כי: "...פסק הבוררות נמסר לאחד הצדדים לבוררות בע"פ ע"י שליח - מסירה בעל פה על ידי שליח אינה יכולה לשמש תחליף למסירת פסק הבוררות; ...יש לערוך את כל ישיבות הבוררות במעמד שני הצדדים - יש לזמן את שני הצדדים עריכת ישיבות בוררות במעמד צד אחד בלבד, ללא זימון הצד השני, ושמיעת עמדת הצד האחד שנמצא מבלי שניתנה לצד השני אפשרות להתייחס לעמדה זו או להביא ראיות לסתור – מקימה עילה לביטול פסק הבוררות ומצביעה על עיוות דין".
תאק (ת"א) 19632-02-14 שייקד קריאייטיב בע"מ נ` אילה קרייזלר (פורסם בנבו, 13.08.2014) השופט עזריה אלקלעי, בית משפט השלום.
על מנת לקיים הליך בוררות נדרשת הסכמת שני הצדדים בהסכם כתוב וחתום, רק כך ניתן להעיד על גמירות דעת הצדדים והסכמתם מתשכללת לכדי הסכם. הסכם שקיימת בו תניית בוררות אינו מחייב צדדים אם אינו חתום ולא ניתן להגמיש את הכלל הזה בעיקר לנוכח היעדר פרטים מהותיים של תאריך ושמות הצדדים.
התפטרותו של בורר על פי בקשת הבורר תב 1324-188-11 עו"ד אביגיל בהט נ` חנה קרבסקי (פורסם בנבו, 22.07.2014)
רשמת האגודות השיתופיות אי תשלום שכר טרחת בורר אשר גררה התפטרות הבוררת בשל אבדן שעות עבודה על בקשות לתשלום שכר טרחתה. הצדדים לא ביקשו באופן יזום את העברתה מתפקידה סמכות רשם האגודות לקבל התפטרות בורר, להחליף בורר שמבקש להתפטר, המסגרת הנורמטיבית לניהול הליך בוררות של רשם האגודות היא חוק הבוררות.
תמש (ת"א) 54931-05-14 י.ג נ` ת.ג (פורסם בנבו, 29.09.2014) השופטת שפרה גליק, בית המשפט לענייני משפחה.
בדומה לפסלות שופט, קירבה ממשית בין הבורר לעורך הדין של אחד הצדדים- בכך שהבורר משמש כבורר בכמה תיקים אחרים- אינה מייצרת חברות אישית אלא מקצועית, ולכן אין בה כדי לפגום בחובת הנאמנות של הבורר, אינה מייצרת ניגוד עניינים ואינה מקימה חובת גילוי נאות של הבורר כלפי הצד השני. חובה כזאת קמה רק כאשר הבורר היה מיוצג אצל עורך הדין.
נידונה השגתו של המשיג על החלטת כב` הבורר להכריע בשאלת מועד הפסקת חברות המשיג במשיבה (להלן - "האגודה") על דרך סמכות שבגררא ולא על דרך של העברתה לחקירה בהתאם לסעיף 43 לפקודת האגודות השיתופיות
737-60-14 בוסתן הגליל כפר שיתופי להתישבות חקלאית בע"מ נ` בן חיים אסף (פורסם בנבו, 21.05.2014)
מקום בו אך מונה בורר וטרם הוגשו לו כתבי בי-דין, ופונה צד לבוררות המבקש החלפתו של בורר - יש לקבל את עמדת הצד השני ולשקול את הבקשה על מנת לשמור על אמון המתדיינים בבורר. הליכי הבוררות מושא החלטה זו היו בשלב ההתחלתי של מינוי הבורר בלבד, טרם דיון וטרם הגשת כתבי הגנה.
"בורר אינו חופשי להתפטר מתפקידו כרצונו, ובית המשפט רשאי להורות לו לחזור לכס הבוררות" קאמאו שיווק נעליים בע"מ נגד טל אליק , טל יהודית כבוד השופט יונה אטדגי ....ואין אפשרות לכפות עליו המשך הבוררות" (אוטולנגי, עמי 494 ). לדעתה (שם), די לשם כך בהודעת הבורר לצדדים. דיעה הפוכה הובעה בספרו של עו"ד ישראל שמעוני, אופק חדש בבוררות - דיני בוררות עם ערכאת ערעור (להלן - שמעוני). לדעתו (עמי 129 ), בורר אינו חופשי להתפטר מתפקידו כרצונו, ובית המשפט רשאי להורות לו לחזור לכס הבוררות. שני המלומדים נסמכים גם על פסיקה שתפורט להלן.... ( לקריאת פסק הדין המלא יש ללחוץ כאן. )
בה"פ 6203/07 זאבי החזקות בע"מ בכינוס נכסים נ` הרפובליקה של בולגריה, נדון עניין אכיפת פסק בוררות חוץ שחלה עליו אמנת ניו-יורק. בית המשפט קבע כי לא ידחה בקשה לאישור פסק בוררות חוץ אלא אם התקיימו התנאים הקבועים בסעיף 5 לאמנה.
כב` השופטת א. שניידר ,בית משפט השלום י-ם ת"א (שלום י-ם) 1027-04 מת"ר מרפאות (91) בע"מ נ` גיי`.אף.סי. המכון הירושלמי לפוריות בע"מ (פורסם ב"נבו", ניתן ביום 28.7.2015 )
בית משפט השלום בירושלים התבקש להכריע האם אמנם מחוייב הבורר לכללי הצדק הטבעי כאשר אחד הצדדים מתעלם במודע מהאפשרות לטעון טענותיו ושם יהבו על תקיפתו של הליך הבוררות עצמו...
רע"א 9077/12 אספניולי נ` בן עזריה בע"מ (פורסם ב"נבו", ניתן ביום 13.5.2013) כב` השופט י` דנציגר
לבית המשפט העליון הוגשה בקשה למתן רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בת"א. בפני בית המשפט המחוזי נדונה בקשה לביטול פסק בוררות בטענה של עילת ביטול לפי סעיף 24(10) לחוק הבוררות. זאת, כפי שנטען, נוכח הפגמים הרבים שנפלו בפסק הבוררות פסד הדין. בקשת ביטול פסק הבוררות נדחתה (הן לגופו של עניין והן מן הטעם שהן מצביעות לכל היותר על טעויות באופן יישום הדין על ידי הבורר, אשר אינן מקימות עילה לביטול פסק הבוררות) ונתקבלה בקשת אישור פסק הבוררות על ידי הצד שכנגד. אחד מבאי כוח המבקשים בבקשה דנן היה ד"ר ישראל שמעוני ,עו"ד
רעא 74910 אליעזר אבו-חצרא נ` יוסף חודדי (פורסם בנבו, 08/04/2010 כב` השופטים: א` חיות , י` דנציגר , ע` פוגלמן
ביהמ"ש לא יתערב בפסיקת בורר אם לא מתקיימת עילה לביטולו עפ"י סעיף 24 לחוק. ההוראה המתירה לערער על פסק בוררות שניתן בהתאם לדין אם נפלה בו טעות יסודית ביישום הדין לא נועדה להרחיב את עילות הביטול הקבועות בסעיף 24.
בבית המשפט העליון נדונה בקשת רשות הערעור על פסק דינו של ביהמ"ש המחוזי, שאישר פסק בוררות שניתן ע"י ביה"ד הרבני במחלוקת ביחס לבעלות בנכס מקרקעין שהוגשה בקשה לביטולו.
בימ"ש העליון פירט רשימה לא סגורה של נסיבות בהן רשאי בורר שהתפטר מתפקידו לחזור בו מהתפטרותו ולשוב ולשמש כבורר בין הצדדים, הגם שלא כל בעלי הדין נתנו את הסכמתם לכך. התוצאה תוכרע על ידי בימ"ש היושב לדין, בהתאם לשיקול דעתו ולאור הנסיבות.