פריפר טבעי בע"מ נ` קשת מושב שיתופי להתיישבות חקלאית של הפועמ"ז בע"מ
בית המשפט המחוזי בתל – אביב יפו
הפ 000162/06
פסק דינה של כב` השופטת ד"ר דרורה פלפל / ס. נשיא
בוררות – פסק בורר – ביטולו
אני מצרף את פסק דינה של כב` השופטת ד"ר דרורה פלפל.
פסק דין זה ניתן אי שם בשנת 2006. הסיבה שבחרנו "להעלות פסק דין זה מן האוב" הינו חלקו השני העוסק בשאלה: האם הפך הבורר לחסר כשירות כתוצאה מהתפתחויות מאוחרות לשמיעת הראיות?
חלק זה מתמודד עם סיטואציה מעניינת ומאוד לא רצויה, בלשון המעטה, לפיה:
הבורר מקבל פניות מצד א` ומצד ב`, לאחר שמיעת הראיות, נענה להם והופך להיות מעורב בין בעצמו ובין ע"י עו"ד ממשרדו בעסקאות מטעם שני הצדדים,כאחד. ב"כ המבקשים טוען כי מצב דברים זה מוליד,בהכרח,עילת תביעה בגין ניגוד אינטרסים או משוא פנים ועל כן יש לבטל את פסק הבורר.
ביהמ"ש סוקר את האסמכתאות הרבות אותן ציטט ב"כ המבקשים - הנוגעות לכך: שבורר הסכים לקבל ייצוג של אחד הצדדים בבוררות או שהייתה הכרות מוקדמת בין הבורר לבין אחד הצדדים שהשתתף בשיעור שבועי שהבורר העביר או לקשר עסקי של הבורר עם אחד הצדדים- וקובע באשר לאותן אסמכתאות כי:
1. באף אחד מפסה"ד לא הייתה סיטואציה שבה למעשה הבורר עשוי לקבל עבודה אפשרית ו/או לעבוד בשיתוף פעולה עם שני הצדדים כאחד.
2. הפסיקה קובעת, כי קשירת קשר עם צד אחד, במהלך בוררות, הינה פסולה ומראית פני הצדק וניגוד העניינים מחייבים פסילת הבורר במקרה כזה.
בהמשך שואל בית המשפט: האם יכול צד לחשוש שהבורר יטה דווקא לצד האחר, מהטעם שיש לו קשר כלכלי נוסף עמו - כשגם לצד "החושש" קיים קשר כלכלי עם הבורר- ושני הקשרים נוצרו, עפ"י הודעת הבורר כמעט באותו מועד, ולאחר שמיעת הראיות בתיק?!
לשאלה זו ביהמ"ש משיב:
1. חשש כזה, ברמה הנורמטיבית לא צריך להתקיים, באשר שני הצדדים כאחד "מוגנים" מכוח העסקה הנוספת שבה גילו נכונות לערב את הבורר.
2. בבחינת מראית פני הצדק ההתנהלות לא מהווה עילה לפסילת הבורר, אך היא מהווה סיבה טובה לאמר לו ולאחרים, שדבר כזה ראוי לו שלא ייעשה במקומותינו.
3. במצב דברים זה לא נגרם למבקשים כל עיוות דין והדבר אף לא נטען על-ידם.
ביהמ"ש מסכם במילים:
"עיניה של אתנה אלת הצדק עצומות, וטוב שהן כאלה במקרה הנוכחי, שאחרת היתה אמורה לפוקחן לרווחה, לגלגל בהן בתמיהה, לאור העובדה, שהעותר לפגיעה במראית פני הצדק, - גם הוא מנהל עסקה עם הבורר, מבלי שהוא יודיע על כך לצד שכנגד. אילו היה המדובר בתחומים אחרים, נראה שהיו כאלה שהיו משתמשים במינוח הפופולארי שזה "כשר אבל...".
לאור כל האמור ביהמ"ש דוחה את הבקשה לביטול פסק הבורר וקובע כי פסק הבורר מאושר.