בית המשפט העליון - פסק דינו של כבוד השופט י` דנציגר בוררות - פסק בוררות – תיקונו בוררות - פסק בוררות - הפרדת הליכים
נשוא פסק דינו זה של כב` השופט דנציגר, הינה החלטתו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע לתקן את פסקו של הבורר – סמכות הניתנת לו מכוח סעיף 26 לחוק הבוררות- כך שתביעת המשיב תמחק ולא תדחה אף על-פי שלא נתקיימה בעניינו אף לא עילה אחת מתוך העילות המנויות בסעיף 24 לחוק הבוררות. בית המשפט המחוזי נימק החלטתו זו בכך שהאיזון הראוי בנסיבות העניין מחייב להעניק למשיב הזדמנות נוספת לנהל את תביעתו.
נימוק זה הינו בעל אופי "ערעורי" ובהליך של ביטול פסק בורר אין ביהמ"ש יושב כערכאת ערעור על פסק הבוררות.
תחולתו של סעיף 26 לחוק מותנית בהתקיימותה של עילה אחת לפחות מתוך העילות המנויות בסעיף 24 לחוק. בעניין זה, ציטט בית המשפט מספרו של ד"ר שמעוני "אופק חדש בבוררות: דיני בוררות עם ערכאת ערעור"(2009),עמ` 309
היה על ביהמ"ש המחוזי להימנע מלהעדיף את שיקול דעתו שלו על פני שיקול דעתו של הבורר
במסגרת תגובתו, טען המשיב כי החלטתו של בית המשפט המחוזי מתיישבת עם הוראות תיקון מס` 2 לחוק הבוררות - אשר מאפשר לערער על פסק הבוררות (בתנאים כפי שהם מנויים בחוק)- כך שבתי המשפט הדנים בביטול פסק בוררות יגלו גישה גמישה יותר ויטו להקל את הקו הנוקשה אשר ננקט בפסיקה עובר לתיקון לחוק[1]. בהתייחסו לטענתו זו של המשיב קבע בית המשפט כי אין בידו לקבל טענה זו. לחיזוק קביעתו זו ציטט בית המשפט את לשון סעיף 29ב לפיו: "(א) צדדים להסכם בוררות אשר התנו שעל הבורר לפסוק בהתאם לדין, רשאים להסכים כי ניתן לערער על פסק הבוררות, ברשות בית המשפט, אם נפלה בו טעות יסודית ביישום הדין אשר יש בה כדי לגרום לעיוות דין; ערעור כאמור יידון בשופט אחד, ויחולו עליו ההוראות החלות על ערעור לפני בית המשפט.
...
(ג) הוגש ערעור לבית המשפט על פסק הבוררות, לא ייזקק בית המשפט לבקשה לביטול פסק הבוררות, והצדדים יהיו רשאים להעלות בערעור טענות בעניין ביטול פסק הבוררות על פי אחת העילות שבסעיף 24 לחוק." וקבע שאף בסעיף 29ב עצמו (סעיף שהתווסף לחוק במסגרת תיקון מס` 2) קיימת הבחנה בין האפשרות לערער על פסק הבוררות לפני בית המשפט לבין האפשרות לבקש את ביטול פסק הבוררות בהתאם לאחת העילות הקבועות בסעיף 24 לחוק הבוררות. לפיכך, אין בתיקון לחוק הבוררות כדי להרחיב את תחולתן של העילות הקבועות בסעיף 24 לחוק הבוררות ואף לא לשנות את הפרשנות המצמצמת שניתנה להן.
[1] הערת המערכת- על תובענה זו חל המצב המשפטי שהיה בטרם נכנס לתוקפו תיקון מס` 2 לחוק הבוררות