שאלת אבעיה, היא הליך משפטי מיוחד במסגרתו פונה לבית המשפט אדם או גוף שהחוק העניק להם סמכות מעין-שיפוטית, על מנת שבית המשפט יחווה דעתו בשאלה משפטית
מחוייבות השמאי מכריע לפנות לועדת ערר בשאלת "אבעיה" – האמנם?
מאת ד"ר ישראל שמעוני, עו"ד*
שאלת אבעיה, היא הליך משפטי מיוחד במסגרתו פונה לבית המשפט אדם או גוף שהחוק העניק להם סמכות מעין-שיפוטית, על מנת שבית המשפט יחווה דעתו בשאלה משפטית. הגשת אבעיה מותרת אך ורק במקרים שנקבעו בדין. מקרים אלה כוללים פניה שלבורר, פקיד הסדר במסגרת הליכי הסדר מקרקעין ועל ידי צד מעוניין או בית משפט השלום במסגרת הליכיפשיטת רגל. החלטתו של בית המשפט באבעיה מחייבת את הצדדים
בעניין עמ"נ (מרכז) 43917-01-13 יאסו נ` ועדה מקומית לתכנון ובניה רעננה העלו העוררים טענה כי במקרה והשמאי המכריע נתקל בהתלבטות משפטית עליו לפנות לקבל הנחיות כיצד לפעול. בית המשפט דחה את הטענה וקבע כי אין כל דרישה כזו בחוק. על השמאי להכריע בהתלבטות העולה תוך כדי עבודתו והחלטתו זו תהיה נתונה לביקורת שיפוטית וכך קבע בית ההמשפט:
"לטענת המערערים קביעת השמאי המכריע היא בבחינת פרשנות משפטית. משום כך, יש לפסול את קביעתו ולבטל את החיוב בגין תכנית רע/292/1א`, הנוגד את תיקון 84 המורה כי לעניין שאלות משפטיות העולות בשומה המכרעת על השמאי לפנות לגורם המוסמך ולקבל הנחיות בענין קביעתו זו.
אליבא דמערערים, הפרשנות הנכונה של סעיף 11ב` הנ"ל היא כי במידה ובתקופה מהפקדת התכנית ועד לאישורה הוגשו בקשות לניצול זכויות בניה בגג בבניה חדשה שבנייתה הושלמה, כלומר מימשו זכויות גם לגביהם, תחול תוכנית זו. המערערים לא הגישו בקשה לניצול הזכויות לפני המועד הקובע ולכן הם אינם רשאים לנצל זכויות אלה.
לא מצאתי כי בעקבות תיקון 84 יש להפנות שאלות משפטיות לגורם המוסמך ולא בואר בערעור מיהו "הגורם המוסמך". אין הוראה כזו בתוספת השלישית ואף לא בתקנות התכנון והבניה (סדרי הדין בבקשה להכרעה לפני שמאי מכריע או שמאי מייעץ) התשס"ט – 2008 (להלן "תקנות סדרי הדין"). תקנה 16 לתקנות סדרי הדין אומנם מאפשרת לשמאי המכריע למנות מומחה לצורך הכרעה במחלוקת ואולם פרשנות התוכנית מסורה לבית המשפט. אם טעה השמאי המכריע בפרשנותו את התוכנית, פרשנותו תעמוד לביקורת ועדת הערר ובית המשפט לעניינים מנהליים.
למעלה מן הצורך אוסיף כי גם אם הייתי מקבלת את טענת המערערים, התוצאה לא היתה ביטול החיוב אלא החזרת הדיון לועדת הערר על מנת שתפנה ל"גורם המוסמך" וככל שהיה מתעורר הצורך היה חוזר הענין לשמאי המכריע."
*ד"ר ישראל שמעוני, עו"ד,מחבר הספר `גופים מעין-שפוטיים - שמאי מכריע, ועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה`. ספר זה הוא הספר השלישי פרי עטו של ד"ר שמעוני, העוסק בפתרון סכסוכים ומחלוקות בין בעלי דין. הספר מתווה את ניהול הליך הערר על היטלי השבחה ותביעות פיצויים במקרקעין אצל שמאי מכריע לאחר תיקון 84 לחוק התכנון והבניה וועדת ערר ואת הביקורת השיפוטית על גורמים אלה.
ד"ר ישראל שמעוני, עוסק בתחום הבוררות, פתרון סכסוכים ומחלוקות בין בעלי דין בתחומים שונים מזה שנים ארוכות והינו מחבר הספר `אופק חדש בבוררות` (מהדורה ראשונה ושנייה), יוזם ומנסח תיקון מס` 2 לחוק הבוררות והצעת החוק "בוררות חובה". שימש סגן נשיא לשכת עורכי הדין בישראל בשנים 2003-2007, מייסד ומשמש כיו"ר המוסד לבוררות `יתרו`.