תיקון מס` 84 מסדיר את אופן פעולתו של השמאי המכריע מעת שגילה כי עניין שהובא לפניו עלול לגרום לו להימצא, במישרין או בעקיפין, במצב של ניגוד עניינים בין תפקידו כשמאי מכריע לבין עניין אישי או תפקיד אחר שלו.
במצב זה, השמאי המכריע יודיע ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין כי הוא נקלע למצב של חשש לניגוד עניינים, ויימנע מטיפול בעניין שהובא לפניו עד לקבלת הנחיות מיושב ראש מועצת שמאי המקרקעין. יושב הראש יורה לו אם להמשיך ולטפל בעניין או שיעביר את העניין לטיפולו של שמאי מכריע אחר. שמאי מכריע המטפל בעניין שעלול לגרום לו להימצא, במישרין או בעקיפין, במצב של ניגוד עניינים דינו מאסר שלוש שנים.
במקרה אחד (עת"מ (מחוזי ת"א) 250-0 טרשית חברה ישראלית לנכסים ואחרים נ` הועדה המקומית לתכנון ובניה הרצליה (פורסם בנבו, 19.08.2010)), מכוחו של תיקון 84 לחוק התכנון והבנייה, הפכה שמאית, שהיתה חברה בוועדת הערר, לשמאית מכרעת. עובדה שהביאה לטענה לפיה, שמאי מכריע אינו יכול להיות חבר בוועדות ערר, וממילא אינו יכול לתת החלטות כחבר בהן. סוגיה זו הובאה לפתחו של בימ"ש לעניינים מנהליים.
כאמור בפרק ט`1 לחוק התכנון והבנייה, בסעיף 202 ה(6), לא ימונה לשמאי מכריע מי שעלול להימצא, במישרין או בעקיפין, במצב תדיר של ניגוד עניינים בין כהונתו כשמאי מכריע, לבין עניין אישי או תפקיד אחר שלו. זאת ועוד, קובע סעיף קטן (ב) לסעיף זה, כי אם התברר לשמאי מכריע כי עניין שהועבר להכרעתו עלול לגרום לו להימצא, במישרין או בעקיפין, במצב של ניגוד עניינים כאמור בסעיף קטן (א), יודיע על כך בכתב ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין, ויימנע מלטפל באותו עניין עד לקבלת הנחיות מיושב ראש מועצת שמאי המקרקעין. ראש המועצה יורה לשמאי להפסיק טיפול בענין שבו הוא עלול להימצא במצב של ניגוד עניינים.
מכאן, הגיע הבית המשפט למסקנה כי ניגוד עניינים אפשרי של שמאי מכריע, יש בו כדי למנוע ממנו לטפל בנושא כשמאי מכריע וכי לו הייתה חברותה של אותה שמאית בוועדת הערר, מביאה אותה למצב של ניגוד עניינים, היה עליה להודיע על כך לראש מועצת שמאי המקרקעין, שהיה מורה לה שלא לעסוק בעניין זה כשמאית מכריעה.
*ד"ר ישראל שמעוני, עו"ד, מחבר הספר `גופים מעין-שפוטיים - שמאי מכריע, ועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה`. ספר זה הוא הספר השלישי פרי עטו של ד"ר שמעוני, העוסק בפתרון סכסוכים ומחלוקות בין בעלי דין. הספר מתווה את ניהול הליך הערר על היטלי השבחה ותביעות פיצויים במקרקעין אצל שמאי מכריע לאחר תיקון 84 לחוק התכנון והבניה וועדת ערר ואת הביקורת השיפוטית על גורמים אלה.
ד"ר ישראל שמעוני, עוסק בתחום הבוררות, פתרון סכסוכים ומחלוקות בין בעלי דין בתחומים שונים מזה שנים ארוכות והינו מחבר הספר `אופק חדש בבוררות` (מהדורה ראשונה ושנייה), יוזם ומנסח תיקון מס` 2 לחוק הבוררות והצעת החוק "בוררות חובה". שימש סגן נשיא לשכת עורכי הדין בישראל בשנים 2003-2007, מייסד ומשמש כיו"ר המוסד לבוררות `יתרו`.