אופן הערעור על פסק בורר שמינה רשם האגודות השיתופיות
בבג"ץ 7152/14 ידידיה משולמי נ` רשם האגודות השיתופיות (פורסם ב"נבו", ניתן ביום 12.2.2015), נדונו שתי שאלות עיקריות: 1. בפני מי יש לערער על פסק בוררות שנתן בורר שמונה על ידי רשם האגודות השיתופיות כאשר העורר טוען לאי חברות באגודה השיתופית? 2. האם הערעור ידון גם בלי שפעל העותר קודם לעתירה לביטול הפסק למיצוי הליכי ערעורו עליו?
ברקע העתירה מחלוקת כספית שנתגלעה בין האגודה השיתופית איתמר כפר שיתופי תורני בע"מ) לעותר, תושב המשיבה. בשל מחלוקת זו, ובהתאם לתקנונה, הגישה האגודה למשיב תביעת בוררות שבה נטען כי העותר ובני משפחתו חבים לאגודה סכומי כסף עבור שירותים ותשלומים שביצעה עבורם. העותר הגיש בקשה למחיקת תביעת הבוררות על הסף בטענה שהוא ורעייתו אינם חברים באגודה ומכאן שלבורר מטעם רשם האגודות השיתופיות אין סמכות להכריע במחלוקת הנוגעת אליהם.
נוכח האמור, הורה הבורר הממונה, על השעיית בירור המחלוקת ומינוי חוקר לצורך בירור שאלת חברותם של העותר ורעייתו באגודה. לאור המלצת החוקר קבעה עוזרת רשם האגודות השיתופיות כי העותר ורעייתו חברים באגודה ועל כן לבורר סמכות לדון בתביעת הבוררות שהגישה האגודה.
העותר ורעייתו הודיעו כי לא יתייצבו לדיון בפני הבורר מאחר שהם אינם מכירים בסמכותו. משכך קיים הבורר דיון בהיעדר העותר ורעייתו ובסופו קיבל את תביעת הבוררות של האגודה ואף משלא הוגשה השגה נגדו, אושר פסק הבורר. בעקבות פסק הדין הוגשה עתירה לבג"ץ בה מבקש העותר, בין היתר, כי ייקבע שהוא "מעולם לא ביקש והתקבל לחברות כדין" וכי תבוטל ההחלטה בדבר חברותו באגודה וכפועל יוצא יבוטל פסק הבורר.
במקרה דנן, פסק בג"ץ כי דין העתירה להידחות על הסף מן הטעמים הבאים: 1. על-פי חוק, לבית המשפט לעניינים מינהליים הסמכות לדון בערעור על החלטת רשם האגודות השיתופיות למעט בענייני פירוק אגודות שיתופיות, בוררות בסכסוכים ועיקול זמני על נכסים". מכאן, ומאחר שטענת העותר היא כי אין הוא חבר אגודה כלל, הרי שהיה עליו להשיג על החלטת עוזרת רשם האגודות באמצעות הגשת ערעור לבית משפט לעניינים מינהליים ולא בפני בג"ץ. 2. העותר אינו יכול לעתור לבית משפט זה בבקשה לבטל את פסק הבוררות כאשר הוא לא פעל למצות את ההליכים העומדים לרשותו כדי להשיג על פסק זה (כגון השגה על פסק הבורר בתוך 10 ימים מיום שבו ניתן כפי שאף נכתב בפסק עצמו).